30/1 2014

 
Efter en två timmars nap så är jag som en ny människa. Färdig med examens och ganska pigg. Vad med kan man begära? Nu poppar jag dansmusik på hög volym och drar fram som en tornado med damsugaren. Det ingår liksom i mina ritualer. Examen-Vila-Städa. För att få komma tillbaka till ett skinande hem, en ny start en gång i halvåret liksom. När jag har städat klart väntar middag med fler tappra veterinärstudenter på en mexicansk restaurang, Iguana, som jag gillar mycket. Stämmningen är bra, maten är bra med mycket vego och drinkarna är goda! Breeding examen var mysig! Jag fick vänta en stund men det var bra för då fick jag den gamla snälla gubben och inte han som grillade mig på min genetic. Topicsen var, för den som är intresserad, 
  • Pigeon breeding, goals, traits and methods
  • Reproductive features of swine, traits 
  • Dog breeding, goals, breeding methods, use
  • Beef cattles, classification, maternal breeds
Som avslutning valde han att fråga mig hästfrågor eftersom jag inte fick något hästtopic och fick prata lite om spanska hästraser och olika special gångarter, typ tölt och foxtrott och sånt. Sämre avslutningsfrågor kunde man ju fått!
 
Så här efter examen så är breeding faktiskt ganska okej, googlade gotlandsfår och fick reda på att det är två olika, Gute fåret som är det inhemska och ovanliga, med horn och ljusare färg, och så gotlandsfåret som har uppkommit genom avel på gutefår, romanov och karakul. Det är ett true dual purpose sheep för både fällen och köttet. Se där, det coola är att jag vet vilka både karakul och romanov är för får.
 
 
 

30/1 2014

Avslutar med flaggan i top! ännu en tentaperiod ä färdig! dags att börja andas med magen!

29/1 2014



sista läsdagen är över och snön har kommit till Budapest. Grått, blött och kallt. blir utmärkt att fly fältet på fredag!

29/1 2014

Oavsett hur det går så är jag färdig imorgon. Jag har aldrig haft en såhär lång tentaperiod och fy fan vad det sliter. När jag började uni såg jag ut som 16, nu två och ett halvt år senare ser jag ut som 25. Kommer nog se halvdöd ut när jag är klar. Ska ta mig igenom topicsen en gång till, lära mig de flashcardsen jag inte kan, titta på lite fler bilder och sova några timmar. Sen, om ca. 18 timmar är jag klar. Då blir det champange.

28/1 2014

 
Tiden flyger förbi. Hjärnan hinner inte med. Jag fick precis panik. Sån där snarttentajagkaningetångest. Jag är ju slut och har accepterat det så egentligen ska jag bara ta det hela med ro men det går inte. Jag är rädd för att misslyckas. Så är det bara. Jag hoppas att saker och ting sjunker in medans jag sover inatt. Typ när en kalkon är könsmogen, ett par korthåriga engelska köttfår och annat sådant. Tänk om jag bara kunde vara cool och ta allt med ro, så mycket enklare allt vore då. 

27/1 2014

Det går segt här men jag har en skön känsla, massor med jävlar anamma och ingen press på mig själv. Jag håller ihop. Det är som att jag har rustning på mig, något som håller mig samman och hindrar mig från att falla sönder som ett korthus. Så här i sluttampen av examensperioden är det inte mycket kvar av oss. Våra hjärnor är fulla och orken är slut. Det är då vi svetsas samman. En klapp på axeln på biblioteket, ett par sekunders ögonkontakt mes någon som har lika stora ringar under ögonen som en själv, vi är alla i samma situation och strävar mot samma mål. Ett par dagar till orkar vi allt.

27/1 2013

Jag fick mig en överraskning på mailen sent igår kväll. Jag klarade patophysion!!!!! trots min essay på typ tre meningar framtrollade från ingenstans om late membera of exudation and the complement system. Jag hade nästan 90% rätt på multiplechoice delen och min teori är att dom då passade min essay för att dom trodde jag kunde så mycket annat! Det visar på en bra förståelse för alla processer mer än på plugg. Ibland kan man få ha lite tur. Hur som helst blev det svårt att sova efter det och idag är jag sliten. Men vad gör det? EN KVAR!!!

26/1 2014

 
Vårens schema kom idag. Spännande!
Nya ämnen är parasitology, surgery, immunology och clinical diagnostics. 

26/1 2014

 
 

25/1 2014



Smet in på medicinarnas 24/7 bibbla och det kan nog inte vara mer obvious att jag inte har där och göra! läser om kor, får och getter idag och hoppas något fastnar. Försöker komma ihåg att det här egentligen är kul!

24/1 2014

Ingen mamma kvar och en fet bunke breeding topic. Nu jävlar...

23/1 2014

Nu är det såhär:
 
Jag sov nästan 8 timmar. Jag satt fokuserad på patophysen i två och en halv timme. Fick ett fantastiskt dålig essay som jag absolut inte kunde sedan innan och skrev typ två meningar om så den är ett fail men det spelar ingen roll för efter det var det dags för labd. Fick ett topic jag inte gillar men behöll lugnet, lät som om jag kunde och var sådär härligt skärpt som jag brukar bli med lite examensadrenalin i kroppen. Det var precis vad jag behövde. Det blev en femma, ja. Men det var inte det viktigaste. Det viktigaste var att jag kände att jag hade min hjärna med mig, att jag kunde använda normal röst och ingen nervös muspipande röst och till och med le under examen. Alltså är jag tillbaka på banan. jag kommer inte ta en retake på paophysio nu, jag kommer ta examen i animal breeding den 30e januari istället, för att få läsa något helt annat och för att alla mina kära vänner läser den så vi kan läsa tillsammans.  Det var allt från mig. Mammakuren har fungerat, mat, sömn och lite omhändertagande var precis det jag behövde. Hur jag ska lära mig att vara snäll mot mig själv utan en sträng (men bra!) mamma, det är ett senare problem. 
 
 
 
 
 
 

22/1 2013

Ja då var det dagen före examen igen. Jag kan väl inte påstå att jag längtat. Jag har liksom lagt hjärnan på hyllan och bara flyter runt i något konstant ångest tillstånd. Jag bryr mig inte om hur allt går. Inte det minsta. Funderar på ett sabbatsår alt. hoppa av och läsa upp engelskan och läsa lite meritkurser, alt. skriva högskoleprovet. Ska höja två snäpp och det ska väl gå. för att sedan komma in i sverige. Jag vet inte om jag orkar mer ungern helt enkelt. Men jag ändrar mig nog så fort våren kommer. Det brukar kännas så här men inte lika illa. Hut som helst så ska jag ha två examen imorgon. en fail och en godkänd. spännande.

19/1 2014



Jag har världens bästa mamma som valde att spendera sin födelsedag i budapest med att klappa sin dotter på huvudet. Världens bästa pappa skickade med hembakt bröd och mat. Åh så fina dom är ♡

17/1 2013

Okej. Jag är slut. Så jävla slut. Jag tror jag blivit stresskänslig av allt dumt i skolan. Jag funkar inte som jag ska. Jag lär mig ingenting. Jag säger till mig själv att jag ska klara labbd och allt annat är bara en bonus. Det säger faktiskt ingenting. Alla har ups and downs och jag blir veterinär förr eller senare. Ska ta och gå hem från sanne snart och sova länge.

16/1 2013

Idag är ingen bra dag. Det är en sån dag då jag bara vill åka hem och inte läsa en sida till, inte bli veterinär, jobba i en ladugård och bara ha ett dagsverke att utföra. Jag är nervös. Tänk om jag har satt ett för hårt race och failar båda examen den 23e istället för att iaf klara en av dom? Jag hatar examensperiod av hela mitt hjärta. Jag hatar att ha dagar som spenderas 100% i lägenheten, på skrivbordstolen med en trave böcker. 

15/1 2014

Nu pluggar jag sådär med adrenalin sprutande i kroppen (eller glucocortioids-chronic stress). hur som helst så är det kroppens sätt att ge tillbaka för god sömn och rätt energibalans. tänk vad mycket det betyder! biter på naglarna, kliar sönder huden och tuggar på läpparna men det är värt. kämparglöden är tillbaka och jag ska klara denna examensperiod också.

14/1 2014

Det går långsamt men jag betar mig igenom pappershögarna. krigar på!

12/1 2014



Haha! Jag älskar den här bilden. Så sant.

11/1 2014

 
Nästa på chemat är labd och patophysio. Lab d är den kliniska "approachen" på patophysiology. Det vill säga vad kan man läsa ut av ett blodprov, när gör man det där och det här testet osv. Patophysiology är vad som går fel i kroppen när den är sjuk. Jag tycker om båda och ser fram emot att läsa dom i hela 12 dagar! Tack till Nina som gav mig sin pärm med alla lecture notes. Det sparar mig säkert en dag i funderingar "läsa från datorn eller inte" samt i utskrift. Tack!
 
Annars då? Sov 11 timmar i natt och tänker mig ordentligt för gällande mat. Försöker käka 6 ggr om dagen varav tre är små mellanmål. Jag gör inte om samma misstag. 
 

11/1 2014

Ja jag klarade pathon igår. Jag fick höra att jag såg ut som att jag var påväg mot min korsfästning, frågan om jag hade sovit senaste veckan och avslutandet "du kan för en fyra men eftersom jag fick dra svaren ur dig får du en tvåa". Arg på honom men mest på mig själv. Ingen mer mat och sömnbrist. Nu ska jag ta hand om mig själv när jag läser nästa. Se framåt och lära mig av mitt misstag.

9/1 2014

Jag har mått uselt ett par dagar och inte alls kunnat plugga så som jag önskat men det får gå som det går. Faila muntligt har jag inte gjort ännu så ser det som en nyttig erfarenhet om det nu blir så.

8/10 2013

Jag hade glömt hur det käns att må fysiskt dåligt av stress. Ihopsnörda luftrör, ingen aptit, konstant huvudvärk, darrande muskler och hjärtklappning av att gå upp för mina två trappor. Examensångest. Du är inte välkommen. Försöker peta i mig lite näringsrik mat och andas ibland. Det blir lugnare efter fredag. 

7/1 2014

 
Det här är vad jag planerar att kunna på fredag. Det är överväldigande må jag säga men jag är glad att jag gått på en del föroläsningar så jag hade en aning om vad som väntade. Galet plugg från dagen jag kom ner börjar ge resultat. Jag kan väl säga att jag just nu skulle klara att få godkänt på 50% av topicen och jag har två dagar kvar med läsning pluss kvällen idag. Det är en ok prognos. 
 
Annars då? Ingenting faktiskt. Ska ägna en kvart eller så åt att titta på kul klipp på youtube innan jag går tillbaks till min hörna med böcker. 
 

5/1 2014

Jag vet inte om ni tänkt på det här med organdonation? Jag tror att det är självklart för många att donera sina organ om man dör en förtidig död på ett sådant sätt att organen är användbara även om man själv är klart oanvändbar. Om ni har tänkt på det och kommit fram till ja, självklart ska jag ge flera människor chansen att leva även om jag själv ryckts bort så har ni tänkt rätt. MEN har ni berättat det får någon? Om ja, bra där, ett steg på vägen. Men om du råkar ut för en olycka som totalt deformerat dig och du inte kan bli igenkänd eller om den du berättat din önskan för inte kan bli nådd innan dina organs stängts ned, vad händer då?. Jo, då dör du och troligen någon annan också, någon som stod på transplantationslistan men inte fick organ i tid. Så vad ska du göra åt saken då? Jo du ska gå in på följande länk och registrera dig som organdonator. 
 
http://www.socialstyrelsen.se/donationsregistret
 
Så svårt är det väl inte?

5/1 2014



Det här är sverigeeffekten. Håret mår så mycket bättre hemma! Vi pratar om det ibland, att många av oss har naturliga lockar/vågor men att dom försvinner när man kommer hit igen. Tungt vatten , annat schampo eller luftföroreningar, något måste det ju bero på. Hur som helst så ser ni mina tillfälliga vågor. dom är lätt borta om en vecka. men vad gör väl det, knut på huvudet är ju tentapluggstandard.

5/1 2014

Det är krig i min hjärna. Fokus mot totalt ofokus. Jag skulle säga att fokus har övertag just nu eftersom cancer står på chemat idag. Det är många typer av tumörer som ska fastna i huvudet, inte ordagrant då, såklart. Jag blir lite vemodig när jag läser om cancer. Det är så läsligt, men och andra sidan blir jag lika ledsen av att läsa om amyloidosis. Kroppen är så fantastisk och klarar att reparera så mycket men bara till en viss gräns. Spricker kroppspulådern, får du en tumör i hjärnan på ett olämpligt ställe eller drabbas du av ms så klarar inte din duktiga kropp att försvara sig. 
 
Hur som helst så ska jag beta mig igenom 6 topics till så är jag färdig med första genomläsningen och har fyra dagar att traggla på. Det ska gå. Det måste gå. 

4/1 2013



Sir William och jag är bra vänner. Vi umgås flera gånger om dagen. Sir William är sibyllans tebutiks specialblandning och jag fick med mig en hel påse och en fin metallburk hemifrån. Superjulklapp från mamma och pappa.

2/1 2014

Tillbaka till Budapest. Det är aldrig en rolig känsla att byta liv sådär tvärt. Från familj, karl, vänner och häst till pathologibok och stress. Men nu är det bara börja traska mot toppen av tentaberget. Jag krigar vidare.
 
 
Nutrition 17/12
Bacteriology 21/12
Pathology 10/1
Pathophysiology + lab d 23/1
Breeding 28/1
 
Vi ses på andra sidan!

Enjoylovisa

Nyutexaminerad veterinär på äventyr

RSS 2.0