31/5 2015

 
Sju tappra krigare och bästa coachen Tom packade igår in oss i en röd minibuss och begav oss mot Zagreb. En rejäl bussresa men det gör liksom ingenting när man är i så gott sällskap och vet vad som väntar. Det var ca 27 grader och sol så vi höll oss mest i skuggan och gjorde en minimal uppvärming för att spara på krafterna, är man bara sju har man nämligen inga avbytare då man är sju på plan. Vi spelade kanonbra, jag är så himla nöjd. Vårt försvar var grymt bra, vi van vår första och tredje match men hemmalaget slog oss i den andra, dom var mkt duktiga och vi var lite skrämda tror jag för dom var stora och snabba. Kalaskul och efteråt i bussen satt jag och Linnie och pratade om hur bra man kan ha det. Jag skulle inte byta bort en rugbydag mot mycket annat. Spelandet, utomhus, resandet, sammahållningen och alla skratt. Oavsett om jag failar min tenta på tisdag så kommer jag inte ångra att jag inte läste ett ord igår. 
 

27/5 2015

Jag funderade lite över vart året tog vägen. Det gick så fort. Efter sommaren är jag i femte året och måste planera hemflytt och praktiker. Galet. Idag läser jag om hältdiagnostik i häst. Det ligger varmt om hjärtat

24/5 2015

Här är en bild från igår. Helt fantastiskt. Idag är jag trött, postpathotrött. Men gör mitt bästa, läser om equine colic surgery och det är ju galet spännande trots tröttheten. 

23/5 2015

Pathotentan gick bra. Så himla skönt. Den största av den här tentaperiodens tentor är alltså färdig. Igår ordnade jag en del tråkigheter, typ städade, betalade räkningar och så och sen en två timmars nap. Middag och några drinkar och lite dansande. Inget tokigt för jag ville vara pigg för dagens *damdamdam* caving!!! Jag, Zara och Marianne, tre vältränade, adrenalinsökande tokstollar joinade en cave tour. En liten bussresa och sen 2,5 h vandrade, klättrande och krypande i en enorm naturlig grotta. Vi var ett sällskap på 8 med 2 guiderså vi kunde dela upp oss så vi fick ta alla tokiga vägar med trånga passager. T.ex. var det ett ställe med en 12 meter lång gång att krypa i, ett antal ställen där man fick vrida sig på ett speciellt sätt för att ta sig igenom och många långa "rutchkanor". Jag hade ingen kamera med mig men en annan deltagare ska skicka lite bilder efter helgen. Det var helt fantastiskt! Caving.hu för den som vill ha mer information.

Annars idag har jag handlat, lagat mat och tittat på film. Såhär på kvällskvisten ska jagbörja bläddra lite i kirurgipapprena, men jag är faktiskt välförtjänt ledig idag.

Ha en fantastisk lördagskväll! 

18/5 2015

Som vanligt ångrar jag bittert min examensplanering när en stor en närmat sig.

För att ge ett exempel på vad för fantastiska saker jag ska memorera kan jag berätta lite kort om ett av de 150 topicen i pathologi. Just nu handlar det om osteopathies in birds:

Rickets: lack of vit D, ca or P. Young birds long proliferation zone, if P-hyperplasia. Nodular growings on chostrochondral junction, bone bends easily, deformed sternum (s-shaped)

Osteomalatia: older birds. Lack of d or inceased amount of parathyroid hormone: soft bones

Lack of protein (lysin) hypoplastic bone (smaller, shorter)

Perosis: lack of Mn (or niacin, biotin, folic acid or cholin) lat condyle of tibia grows slower, achilles tendon slips laterally

Zn deficiency lateral condyle grows slower achilles tendon slips medially

Osteoporosis: brittle bones, resorption of calcium. Mineral disturbances

Osteodystrophia fibrosa: inceased osteoclast activity, decreased mineralisation. Fibrous bone

Vitamin c deficiency: no problem with calcification but with the synt. Of ECM.

Patho är ett annat språk och förjäkla omfattande.

17/5 2015

Norrbaggarna går bananas som vanligt. Jag gillar det, dom har något att fira så dom gör det med pompa och ståt. Bjuder på en bild på min favoritnorska dagen till ära. vi var ute på en kvällspromenad och såg alla härliga uteserveringarna, halvt seriöst och halvt på skämt sa jag "ska vi ta en öl" Sanne sken upp och sa ja och så blev det. Ett klart skönt avbrott i plugget. Mitt andra break tidigare på dagen var en tur upp för Gellert med Ane och vovven milli. Vi knatade upp och sen till mardrömstrappan där vi sprang intervaller. 144 steg. Mjölksyra och endorfiner. Tackar. 

13/5 2015

Det här med fyradagars helg med roligheter som alla postar om på facebook är ett okänt phenomen. Här väntas galet pluggande. Gör det bästa för att utnyttja tiden på bästa sätt men dygnet har för få timmar, som alltid vid denna tiden på året. Hoppas på att ta mig hem till midsommar. Vore kul och få fira den i bösta vänners sällskap.

12/5 2015

Första examen avbetad. Histopathologi var ämnet. Vi har under terminen tittat på massa pathologiska förändringar i mikroskop och idag var det examen. Man tilldelas två mikroskoppreparat och sen ska man tala om vad man ser, vad förändringen är orsakad av etc. Jag fick fina slides, en med pyogranulomas i tungan på en ko och hudtumör från katt/hund. Det gick kalas. Bara fyra kvar. 
 
22/5 pathology oral and dissection
2/6 surgery written
8/6 bee
15/6 avian and exotic animal
 
Tjoho! 
 

10/5 2015

God morgon! 

Äntligen söndag och en veckas skift är slut. Jag har under veckan åkt runt på gårdar och mestadels dräktighetsundersökt olika djur. Gris var roligast för det var så enkelt, första gången jag med hjälp av ultraljudet bara kunde lägga den mot sidan på grisen och vara säker på om den var dräktig eller inte. Det har vart 25-30 grader varmt och tidiga mornar, det gör en helt utmattad och när man desutom pluggar inför histopathologiexamen på tisdag så kan ni ju föreställa er. 

Idag väntar galet mycket plugg och så lite intrervallträning. Försöker få med mamma att springa tjejmilen i september vore kul och göra det med henne. Om någon har någon annan ide om kul lopp i stockholmsområdet så hojta till. Gärna längre än tjejmilen. Halvmara eller typ 3 mil tänker jag mig.


2/5 2015

 
God förmiddag. Surplar på dagens andra kopp kaffe och läser om E.coli septicema Hos fåglar. Tänkte först lägga upp en bild på en fågel med septicema  men det är äckligt så ni får en söt bild på Nina när hon hjälper mig att stretcha. Skulle springa ett litet varv igår för att mjuka upp kroppen, det blev 11km, Det är en häftig känsla, efter år med ont i knäna så funkar dom helt plötsligt och jag är inte trött efter en mil. 
 

Enjoylovisa

Nyutexaminerad veterinär på äventyr

RSS 2.0