23/12 2015

Just nu sitter jag på flygplanet. Bella är med (hoppas jag, hon checkades in iaf!). Tentorna igår och i förrgår gick bra båda två så nu är det bara obstetrics och animal hygene i januari och sen är tentaperiod 10/11 över. Jag är så förväntansfull för att ge Bella till hennes nya familj, alltså till min bästa vän i hela världen och Dennis. Bella är en fantastik hund, en riktig glädjespridare. 

Jag han faktiskt köpa lite julklappar i år, Vera drog med mig ut igår eftermiddag och den närmsta familjen och de två bästa vännerna har fått något litet. Det är roligt och ge, jag hoppas dom blir glada! 

20/12 2015

 
Dagarna går i ett. Tur vi har Bella som gör oss glada. Den svarta boken är uthämtad, den man ska ha med sig till alla examen och få en liten kråka i. Försöker läsa till opthalmologin imorgon men nu är jag bara nervös och rör ihop saker i huvudet. 
 

19/12 2015

När flera veckors tentapluggande tar ut sin rätt så blir man ganska sänkt. Jag får alltid taskig hud, småont i ländryggen och droppar ett par kilo fast jag äter som en häst. Det ska bli brutalt skönt när dessa tentaperioder är slut. Detta är nummer nio av tio. Håller ut en stund till! Kvälls läsningen är om ögon. Det är spännande. jag gillar ögon. 
 
detta är ögonbotten på en hund. Är det inte ganska vackert?
 
 

18/12 2015

 
Den här fina skrutten ska bli Hanna och Dennis vovve. Ikväll ska jag shoppa en bur att flyga i och på måndag ska hon till veterinäreren för en liten helsocheck sen flyger hon med mig och Zara på onsdag. Kan inte tänka mig ett bättre hem för henne. 
 

13/12 2015

Glad lucia på er. Igår busade jag till det och gick på Exiles julfest. Nästan alla mina ladies var där, som om att alla verkligen behövde en kväll ifrån boktravarna. Det var så skönt, att klä på sig något annat än mjukiskläder, sminka sig lite och sen bara prata strunt i ett par timmar. Ciara hade en liten tomteluva på ett hårspänne, himla sött! Idag är jag piggare än igår, trots ett slitet huvud och hemkomst klockan tre, det var bra för själen med en paus. 
 

10/12 2015

Förmiddagen spenderades i ett labb med skärande av råtthjärnor i pyttebitar för att dom ska kunna användas i experimenten kring thesisen jag skriver. Det är spännande och jag är fortfarande löjligt faschinerad över att det är hjärnor vi experimenterar med, det mest mystiska organet i kroppen som vi vet så mycket men ändå så yttepyttelite om. Resten av dagen ska spenderas läsande om olika sjukdomar. Just nu läser jag lite om blodet och olika typer av anemier. Anemier (brist på röda blodkroppar) kan grovt sett delas in i två grupper, regenerativ anemi och icke regenerativ anemi. I det första fallet fungerar benmärgen och kan spotta ut nya röda blodceller vid behov men i det senare fallet är benmärgen sjuk och kan inte ersätta förlorade/förstörda röda blodceller. Har man t.ex. haft en kraftig blödning och förlorat ett gäng blodceller så kommer kroppen fixa detta och producera nya men har benmärgen blivit sjuk i t.ex. vissa blodcancerformer, strålning  eller om viktiga byggstenar för att bygga blodceller fattas så går det inte lika bra. För att få ett hum om benmärgen funkar kan man använda sig att en liten formel, man delar mängden med blodceller på den optimala mängden blodceller och multiplicerar det med reticulocyter. Är detta över 2,5% är det en regenerativ anemi och man kan lugna sig lite. Reticylocyter är bebisblodceller som har lite nucleus rna kvar, På bilden ovanför är det cellerna med lite blått nät i. Egentligen vet jag inte varför jag ville berätta det här för er men ni kanske tycker det är spännande att läsa om vad jag pysslar med. 

8/12 2015

Har man kallt i sitt rum får man sitta inlindad i täcket framför skrivbordet hela dagen. Idag läser jag om kossor och hästar. Det var spännande först men nu när jag har läst materialet ett par gånger och försöker plugga in det är det mest jobbigt. Hur som helst. Det här är sista vintertentaperioden så det är bara kämpa på. 
 

6/12 2015

 
Idag är jag galet stressad. Ligger efter i mitt pluggschema, det tog helt enkelt lite längre tid det jag skulle läst klart igår. Har 15 dagar att läsa internmedicin och ophtalmologi på. Jag har läst igenom internal ett par gånger men är LÅNGT ifrån färdig. Men det är sista året. Bara att kriga lite till. Jag och sanne prtade om nästa jul, då är vi hemma och ska gå all in. Det blir pepparkaksbak i mitten av november etc. I år är sista året tentaperioden förstör julfriden. 
 

4/12 2015

Igår var det tre svenska distriksveterinärer här i Budpest och pratade lite allmänt om distriksveterinärerna och hur det är att jobba där. Då det är precis det jag vill så är det klart jag blev lite extra glad och fick en hel del ny motivation. Det mest glädjande var att dom sa att arbetsmarknaden visst ser ljus ut, möjligen inte om man vill jobba på klinik i uppsala eller stockholm men vem vill stå inomhus på en klinik hela dagen? Vi gick och åt lunch sedan och småpratade om lite av varje, såväl veterinärt som oveterinärt. Det blev inte mycket pluggat den dagen då jag dessutom lovat att guida folk upp för gellert och en visning av de fantastiska trapporna, alltså en rejäl springtur. Hur som helst, idag går det bättre. Jag har lite panik för internal men jag har 18 dagar på mig så egentligen borde jag vänta med paniken. 
 
Hur som helst, här är den längsta av trapporna. 7 ggr sprang vi upp för den. Rätt svettigt men jag försöker hålla formen trots att det är vinter. Och ja, bilden är från i somras.  
 
 
 

2/12 2015

Supergammal bild. Jag längtar hem till hästlivet. Men det är bara 232 dagar ungefär kvar i Budapest. Jag känner mig färdig, redo att flytta hem och starta ett nytt kapitel. 
 

Enjoylovisa

Nyutexaminerad veterinär på äventyr

RSS 2.0