Live hard

Uppstigning i går morse 04.30 på Fårö. Soluppgången över den spegelblanka Ekeviken gjorde mig sådär lagom sugen på att åka hem. Men det gjorde jag iallafall. 7.05 färjan från Visby och sen var det full fart hela dagen. Avslutet blev en helt fantastisk studentskiva. Jag blir glad i hela själen när jag tänker tillbaka på gårdagskvällen men också ganska sorgsen för att mina tre år med dessa fantastiska människor är över på fredag. Sedan börjar det stora äventyret.

Dagen idag mår jag som jag förtjänar. Mycket vatten blir det och huvudvärken till trots är dagen ganska bra disponerad. Fysikuppdraget är inskickat, inbjudningskort är utskrivna och väskan uppackad. Nu är det dags att bege mig mot vårdcentreln för en titt på min spräckta trumhinna och sedan hem till kemiboken. Slutprov imorgon. Tagga.

.

  • Facebook-fysik-facebook-fysik-kylskåpet-fysik-blogg-fysik-facebook-blogg-kylskåp-promenad-fysik. Alltså är jag förbannat karaktärslös just nu.
Det är svårt och tråkigt. Ingen i min närhet vet vad jag pratar om och kan därmed inte hjälpa mig. Jag har panik över ungern, jag har panik över kemislutprovet, panik över livet. Humörssvägningar. Jaadååå!

Hjärndöd

Min hjärnan är död idag. Den är mättad. Jag fattar ingeting. Varken kemi, fysik, eller vad någon säger. Jag borde sova i en vecka eller så men det går inte. Fysiken ska vara klar på torsdag och kemin nästa onsdag.

Fantastiska dagen i punkter

  • God frukost. Omelett med svamp, rivna rödberot, timjan och fetaost.
  • En timmes effektiv fysik och därefter skrev vi en hel labbrapport (vi= jag och Hanna)
  • Sedan bar det av på en fantastisk promenad ned till Tumba där vi köpte jordgubbar för 10 kr.
  • Efter en liten lunch blev det en tretimmars tur till Skanssundet med sol, kaffedrickande och jordgubbsätande medansBilbo badade i havet (Plugg var planen men det gick sådär)
  • Middagsdags och lite halvseriöst plugg. Fixade en improviserad potatis och rödbetsterrinne med rostbiff och rödvinssås. Kalas.
  • Lite kemiplugg
  • SOVA
Haha Imorgons to do list är dock lång

  • Jobba till 12.
  • Springa är planen
  • Göra klart fysik kap 6
  • Kemi 2 timmar cirkus
  • Grilla hos Hanna

Helt vanlig tråkig dag

Jag skulle vilja säga att jag har superfantastiskt roliga planer för dagen med det fina vädret men det har jag inte så varför ljuga.

jag ska plugga fysik nu, sen labba fysik, sen plugga kemi och sen är dagen slut..

Men det är värt det för jag SKA BLI VETERINÄR. Puh kosta vad kosta vill.

Duktig flicka

Yes. Uppdrag två på fysiken är skickat till rättning. Dags för kemi då. Men först jogging i fantastiska vädret. Yepp Yepp

Fundering

Tänk om jag blir ensam.

Tänk om jag är en sån där konstig typ som ingen vill umgås med? Jag antar att deppfunderingar är naturligt och att de lär bli fler och fler allt eftersom resan närmar sig.


men tänk om.

Jag kanske är för ful, för fin, för smal, för tjock, för högljudd, för tyst, för social, för osocial, har fel intressen, fel kläder, fel frisyr, fel attityd, fel uppfostran u name it.

Tar en stor kopp te och nya tag med fysiken och hoppas det coolar ner huvudet lite.

Nybäddad säng

Dagen idag har fortsatt vara bra. Klockan är halv tio och då får jag stänga av hjärnan för det har jag bestämt. Avslutning på dagen blev en mysig promenad med Cicci. Nu väntar en toppenkväll. Te, TV och nybäddad säng. Imorgon kommer en fundering för jag har inte skrivit färdigt den.

Sov lika fint som jag tänker göra!

Besök

Hälsade på Berga idag. Det gick bra. Fysiken gick bra, joggingen gick bra. Kemin ska gå bra straxt. Det går bra nu!!

Hurtig chey

Gick upp samtidigt som karlen drog till jobbet. Det var ju bra, om det hade resulterat i något produktivt. Är sådär hiskeligt trött så det blir inte så mycket vettigt gjort. En timme fysik är avklarad och det väntar 1,5 till innan jag beger mig till Berga och har mitt sista Bergaråd. Rätt sugen på och hoppa det men det är ju sista som sagt och så ska jag ta och fråga mats om lite tips i fysikuppdraget så det kan bli inlämnat ikväll. Vore nice!

men först en förmiddags cola. Ehee

.

En måndag med sol och egentligen diverse förutsättningar för en toppendag. Så blev det inte. Inte någonstans. Väcktes efter dålig nattsömn. Kom inte fram till vårdcentralen när jag ringde hundra gånger- resultat, fortfarande lika döv på höger öra. Uppdraget i fysiken har en fråga kvar olöst. Labben gjordes men försvann pga en elak dator- resultat- labben gjordes om. resulterade i kraften 0 för att fortsätta med fysiken trots att jag borde gjort det.
Mest av allt vill jag ha en flaska rödvin nu. Ett smakrikt, balanserat och fylligt tack. men jag skiter i det och beger mig till min karl i stället. och byter sängkläder till Nallephu påslakan. Skiter i fysiken till morgondagen. Då ska hela kap fyra bli klart+bergaråd+kemi.

En helt annan sak

Jag har haft en fantastisk helg. Min fina pojkvän, kära släktingar och underbara vänner har förgyllt mina dagar. Grillat, plockgodis, Italiensk vin, Solvalla, solpromenad, nya springkläder i härligt turkost, massa kärlek, årets första långa löptur och förvisso en del plugg. Men helgen var den bästa på länge ändå. Oslagbart.

Fundering nummer tre

Skolsystemet.

Traditionellt med det bästa av det nya?

Min första bild av det ungerska skolsysmetem är att det är gammalmodigt och hierarkiskt. Proffesorer med långa titlar, slottslika universitetsbyggnader och väldressad klädkod. Med lite mer insikt har jag ändrat uppfattningen en aning. Jag tror jag har rätt angående hierarkin och att det är ordning och reda som gäller men jag tror inte det är fullt så mossigt som det kan verka. Kunskap är makt och det tror jag dom har insett. Sedan är frågan om de tror kunskap kommer sig av erfarenhet eller nytänkande. Jag hoppas och tror de hämtar kunskap både genom erfarenhet och nytänkande.

Det blir en klart stor omställning men jag tror det passar mig. Inte massa dravel utan bara kunskap. Ren och fin kunskap och sedan får jag dra mina samband utifrån den. med en liten knuff i rätt riktning det vill säga.

Nytt försök

Kaffebaljan hjälpte absolut. Fysikplugget hat flutit på hela eftermiddagen så nu gör jag ett nytt springförsök också. Jag förstår inte varför jag alltid får sån håll! Nu var det iaf 3 timmar sedan jag åt så jag borde klara mig.
Tänkte faktiskt ta bilen bort till brosjöspåret och se om snön har smält där. Jag orkar inte plåga mina fötter på asfalt!

Misslyckad joggingtur

Efter en otroligt oproduktiv förmiddag med ett huvud fyllt med bommull bestämde jag mig för att lite luft alltid är bra. Jag snörade på mig springskorna och stack ut och sprang. Det var superskönt och jag fick lite luft i huvudet...
I ungefär tre minuter. Sedan fick jag världens håll. Sådär så det var svårt att promenera med ryggen rak tom.
Jag gick hem helt enkelt. Nu står maten på spisen och är klar lagom till project runway. Konceptet för eftermiddagen blir mycket svart kaffe till fysiken och sedan kanske ett nytt försök till jogging. Jag behöver det!

Fundering nummer 2

Språket.

Hur bra är ungrare generellt på engelska och hur bra är jag på engelska?
Ungrarna är nog ganska bra på engelska. Jag tror det är som med många andra europeiska länder, att den äldre generationen är ganska dåliga på engelska men att den yngre, som växer upp med facebook och bbc, behärskar engelska bra. Jag ser dock en fördel med ungern gentemot många andra länder, jag tror inte att stolheten/ trångsyntheten gällande det egna språket är så utbredd. Kulturen är Ungrarna stolta över, det har morfar och mitt besök i Ungern bevisat, men jag tror inte språket ligger dem lika varmt hos hjärtat som hos till exempel Fransmännen. Ungern har ju aldrig varit den stormakt frankrike har varit, Ungerns gränser har stundtals varit svaga och de har arbetat aktivt för att bli en del av europa. Jag hoppas och tror detta har givit dem en öppenhet för andra språkliga influenser och således också för engelskan.

Min egen engelska är långt ifrån perfekt. Den är absolut inte dålig men ett svagt intresse för engelskan, en utbredd kärlek till svenskan kombinerat med dålig engelskaundervisning har gjort den bristande. Jag jobbar på den. Jag är motiverad och öppen för språket och har släppt alla tidigare hämingar som:

  • Ingen svensk textremsa- filmen går ej att titta på
  • Det finns ingen svensk instruktionsbok- Mamma! Hjälp mig.
  • Det finns inte på svenska, vaddå engelska wikipedia, vad är det? det står ju på fel språk...
Summa summarum är det nog jag som får jobba mest. Jag ser fram emot kurslitteraturen och att den är på engelska ska inte få vara ett hinder.

Fundering nummer ett

Kommer jag komma in i huvudtaget?

Komma in var undrar du förstås.

veterinärhögskolan i unger menar jag förstås. Szent István University. Faculy of veterinary science. Jag tror det. Jag hoppas det. jag bönar och ber för det.

Men att hoppas och be kommer man inte långt på. Jag gör allt som står i min väg för att komma in. Det sägs att det är relativt enkelt att komma in men att utbildningen sedan är så svår att folk sållas bort på så vis. Min plan är förstås att både komma in och klara av utbilndningen. Det är intagningsprov i kemi, biologi och engelska samt rekomendationer och intervjuer. Jag tror kemi och biologi går kalas men engelskan är jag mer orolig för men jag kämpar på den biten. Rekomendationer och så är det inga problem och släktingar i Bdapest och ett Ungerskt efternamn på mammas sida öppnar många dörrar.

Tänkt om, tänk om inte, tänk om.

Jag ger järnet och ser vart det leder. 5½ år i Budapest är både spännand eoch läskigt.

Slarvmaja

jag slavrade lite och uppdaterade er inte om hur det gick. Efter egen rättning har jag 1,4-1,5 vilket är bra reslutat men inte tillräckligt. Det innebär att det blir Budapest i höst. Jag har dragit i hundra spakar nu och satt igång mitt hittils största projekt. Superspännande och supernervöst. Tusen tankar i huvudet men dom reder jag ut en i taget.

Jag vet inte vart jag ska börja ens. Fysik och Kemi fyller mina dagar. Men jag han fylla år igår också!

1 april 2011

Jag börjar min nya fina blåa blogg såhär lagom vervös och nedsjunken i soffa. Imorgon är det dags att skriva högskoleprovet. Får jag 1,7 eller mer (som 5,9% av de skrivande fick förra året) kommer jag troligen in på veterinärhögskolan i sverige. Får jag mindre blir det Budapest i höst för 5,5 år framöver. Ingen press... ingen alls. och jag är iskall hehe.

Nej jag är STÖRT nervös. Men jag laddar på bästa sätt, tror jag. Återkommer imorgon.

Uppladdningen under veckan har varit en smula annorlunda från tidigare. Det går inte att lära sig allt som krävs för högskoleprovet på den tid jag har haft på mig så har kört en twist.
Vist har jag pluggat lite på några gamla prov under veckan men jag har också:

  • Simmat
  • Ätit god mat
  • Sovit
  • Ridit
  • Druckit öl
  • Slappnat av
  • sprungit
Helt enkelt borde jag vara mentalt fokuserad och i god form inför imorgon. Får väl se om det är ett framgångskoncept eller inte.

Enjoylovisa

Nyutexaminerad veterinär på äventyr

RSS 2.0