30/5 2016

Bästa mamma har hängt med mig över helgen. Spa, promenad, tripp till Kesckemet för en matck, mat i massor. Kvalitetstid. Nu tillbaks i verkligheten. Två tentor till.
 

24/5 2016

Epi done and dusted. Så fruktansvärt skönt. Det betyder alltså att alla stora tentorna är klara. Anatomy, physiology, biochemistry, pharmacology, nutrition, pathology, obstetrics, internal och nu epidemiology. Om den var värre än någon annan? Nej egentligen inte men nervositeteten så här på slutrakan är brutal. När man tillåter sig själv att se ljuset i tunneln. Tre tentor kvar.
 
27/5 Ecenomics and animal health
3/6 State
13/6 Food hygene
 
Kom igen hjärnan!

22/5 2016

I går var det "farwell ceremony" det är en stor grej i Ungern, man firar end of teaching. En hel del tal och så en march mellan olika lektionssalar med mera tal. Strålande väder och alla var uppklädda och glada (med pluggpaniken väl maskerad). Jag, Ane och Ev är alla i rugbylaget och den eviga clownen ev redigerade snyggt in flaggan i bakgrunden. Åh vad jag kommer sakna alla.
 

20/5 2016

Det är den tidenpå året då bloggen blir min klagoplats. Man kan inte gärna beklaga sig för sina vänner som är i precis samma sists som en själv, vi försöker alla hålla modet uppe men här är det fritt fram, hoppas jag.
 
Första halvan av dagen var jag för nervös för att få in något i huvdet och andra halvan var jag för stressad för att jag läst dåligt på förmiddagen. Bra kombo va?  Imorgon är det en ganska spektakulär dag, det är vår farwell ceremony, det är quite a big deal så att säga. Den börjar tio och pågår en stund. Det ska vara finkläder och hela kittet men egentligen vill jagbara sitta kedjad vid skrivbordet i mjukiskläder. Så går dagarna. Epi på tisdag. Det är min sista jättexamen någonsin så det vore så himla himla skönt och klara den. Vi får se. Oddsen talar för mig men man vet aldrig.

19/5 2016

Och så kom dagen med den sista lektionen. Många dök upp med champangeflaskorna i högsta hugg. Det käns konstigt. Det har inte riktigt sjunkit in ännu att om en inte allt för lång stund så börjar jag ett nytt kapitel av livet, vuxenlivet måste det nog kallas.  Spenderar dagarna med näsan i boken, jag vill så gärna att det går bra, en sista tentaperiod, kom igen hjärnan.

18/5

Jag tror mig ha klarat av den första "riktiga" tentan idag. Alltså har jag fyra kvar. Det är inte så många men epi är gigantisk. Jag ska försöka beskriva ungefär hur stor genom att skriva en förkortad variant av ett av de 195 topicen.
 
SMEDI
 
Etiology: PPV1 (and other serotypes, PPV2 and other) Small, resistant, replicates in S phase. Causes SMEDI= Still birth, infertility, embryonic death, mummification. Endemic in many pig herds. Long maternal immunity (6m)  seropositivity up to 9m
 
Pathogenesis: po/semen- replicates in small intestines.- viremia- fetus. Replicate in fetus. Below 30 days-death, resorption, 30-70 days-mumification, above 70 days weak, alive piglets born. Neonates- systemic disease, adults, rarely respiratory or vesicular disease.
 
Cs: SMEDI
Pm: fetal row
Dx: seropositivity widespread, virus detection. ( HAI, VN, IF)
Tx: no treatment. Seroconversion or vaccination after 6 m, earlier if immunosupressive virus is pressent eg circovirus, inactivated vaccines 1/2 times before mating. Repeat every year
DDx: Aujeszky, SuHV2, PRRS, CSF, ASF etc
 
New porcine parvo: PPV1a- limited crossprotection, PPV2, PPV3- hokovirus- respiratory in piglets, PPV4, reproductive disorders, prevalance increasing.
 
BOCA like virus- respiratory in piglets.
 
 
Så ni kanske förstår att jag vill att min hjärna uträttarunderverk de fyra nästkommande dagarna.

16/5 2016

Inatt drömde jag feberdrömmar om mycoplasma och idag har jag haft huvudet fyllt med gelé. Helt värdelöst med en examen i övermorgon och en nästa tisdag osv. Åt precis glass till middag och hoppas det är en magisk kur, man får göra så när man är vuxen. Glass till middag alltså. Läser lite mer epidemiologi och sista rycket med forensic och hoppas på att få sova bättre inatt. 

15/5 2016

Imorse vaknade jag med ont i halsen. Lymphkörtlarna i armhålorna är ömma och svullna. Slutsats: Infection po/aerogen, primary replication i pharyngeal lymphtissue, primary viremia, secondary replication in lymphkörtlar och antagligen i andra organ och nu är det antagligen second viremia för jag känner mig ganska crap. Så blir det när man läser epidemiology dygnet runt. 9 dagar och sen är den för hoppningsvis över men den är brutal med sina195 topic. Har en lite mindre tenta på onsdag, i forensic veterinary medicin, alltså typ vad händer om du köper en häst och det visar sig att den har COPD, det tar två veckor  för clinical signs och sex veckor för split second heart sound, bra att veta i en legal dispute. Hur som helst, jag mår crap men har inte tid för det så ignorerar och köttar på. Tentaperiod 10/10. Det ska ta mig fasen gå. 

8/5 2016

 
Jag säger det ofta men vet ni vad, jag älskar det här gänget, och alla andra i laget som tyvärr inte kunde hänga med på detta årets tunering i Zagreb,kroatien. Vi speladebrutalbra men förlorade våran semifinal med ett try och sen spelet om tredjeplatsen med ett try så slutade 4a av 6 lag.. Scoren reflekterar intehur bravi spelade och jag är så glad i själen. Det varså himla kul! Jaghar aldrig sprungit så mycket och så fort någonsin och gjorde 6 tries. Det är nytt personbästa och kändes SÅ BRA! Vi alla kom hem glada med solsting. Galet varmt, vi satt med ispåsar på huvudet mellan matcherna och jersysen åkte på bara under match. Idag har jag läst om virusar på costa cafe hela dagen. Avslutar med ett glas champange, en klar fördel i Ungern är att riktigt bra champange ( eller ja, cava)  kostar nada. 

1/5 2016

Det ända jag kan säga just nu är att maj kommer bli en intensiv månad. 
 
5/5 Ultrasound elective exam 
13/5 Lab D elective exam
18/5 Forensic exam
24/5 Epi exam
27/5 animal health and economics exam.
 
Kör bara kör. Rakt in i väggen

Enjoylovisa

Nyutexaminerad veterinär på äventyr

RSS 2.0